DÜNYA GÜNCEL İYİ Kİ VARSIN TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Özbekistan ile ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile birlikte gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İki ülke ticaretinde ilk kez hem ihracat, hem de ithalat verilerinde birer 1 milyar doları aşmış bulunuyoruz, ama hâlâ kat etmemiz gereken bir mesafe var. Sayın Cumhurbaşkanıyla bunu en kısa vadede 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, baş başa gerçekleştirdikleri görüşme ve başkanlık ettikleri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve heyetini Ankara’da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısının icra edilmesiyle de tarihî bir adım atıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın açılışı yapılacak Millet Kütüphanesi’nin açılışına Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’i davet ettiğini ve açılış töreninde konuk cumhurbaşkanının da bulunacağını açıkladı.

Özbekistan’da birinci turu Aralık ayında, ikinci turu ise Ocak ayında düzenlenen parlamento seçimleri sonucunda yeni hükûmetin kurulduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçlarının Özbekistan halkına hayırlara vesile olmasını diledi.

“ÖZBEKİSTAN’LA İLİŞKİLERİMİZİ, KARDEŞLİK BAĞLARINA DAYANAN STRATEJİK ORTAKLIK OLARAK TANIMLIYORUZ”

“Özbekistan’la ilişkilerimizi, ortak tarih, dil ve kültürümüz temelinde güçlü kardeşlik bağlarına dayanan stratejik ortaklık olarak tanımlıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Özbekistan kardeşliğinin, maziden atiye uzanan kadim bir kardeşlik olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’ın, 2019’da Bakü’de yapılan 7. Liderler Zirvesi’nde Türk Keneşi’ne tam üyeliği ile birlikteliğin daha da perçinlendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “34 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynakları, sanayi potansiyeli ve güçlü tarımsal üretimiyle Özbekistan, bölgesinin cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in liderliğinde yürütülen açılım ve reform sürecini takdirle izlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamlı reform sürecinde Özbekistan’ın başarısı için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

“ÖZBEKİSTAN İLE TİCARET HACMİMİZ BİR ÖNCEKİ YILA KIYASLA YÜZDE 27 ORANINDA ARTTI”

Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkileri ve iş birliğini tüm veçheleriyle gözden geçirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ticaret hacmimiz 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 27 oranında arttı.  Ticaretimizin 2,2 milyar dolara ulaşması elbette önemli bir başarıdır. İki ülke ticaretinde ilk kez hem ihracat, hem de ithalat verilerinde birer 1 milyar doları aşmış bulunuyoruz, ama hâlâ kat etmemiz gereken bir mesafe var. Sayın Cumhurbaşkanıyla bunu en kısa vadede 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ulaştırma, enerji, sağlık, turizm, eğitim, savunma sanayi alanlarında iş birliğimizi ve askerî ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda görüş alış verişinde bulunduk.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş insanlarını Özbekistan’a yatırım konusunda teşvik ettiklerini aktararak, “Özbek istatistiklerine göre, yalnızca geçen yıl 430 şirketimiz Özbekistan’da faaliyete geçmiş ve firmalarımızın sayısı bin 306’ya ulaşmıştır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi birinci toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi imzaladıklarına dikkati çekerek, “Bu belge, bir sonraki toplantımıza geçecek süre için adeta bir yol haritasıdır. Bu vesileyle, değerli kardeşim Mirziyoyev’e ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde sergilediği irade için teşekkür ediyorum. Toplantı sonuçlarının ve imzaladığımız anlaşmaların her iki ülkemizin dayanışmasına ve her iki ülkemizin geleceğine inanıyorum ki birer başarı vesilesi olacaktır, hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI ŞEVKET MİRZİYOYEV: “İŞ BİRLİĞİMİZİ YENİ AŞAMAYA YÜKSELTMEK İÇİN TÜM OLANAKLARIMIZI SEFERBER ETMEYE HAZIRIZ”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de “Kardeş Türkiye topraklarında Özbekistan Cumhuriyeti heyetine sergilenen saygı ve itibar, samimi konukseverlik için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan Ekselanslarına ve birader Türk halkına kalbi şükranlarımı sunuyorum” diyerek konuşmasına başladı.

İkili ilişkiler bakımından son iki senede yapılan işlerin tarihe yeni sayfalar olarak yazılacağını kaydeden Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Ticari, ekonomik ve yatırım alanındaki iş birliğimize ivme kazandırmanın öncelikli görev olduğunun bir kez daha altını çizdik.  Mal mübadelesi hacminde 5 milyar doları yakalamak için tüm olanak ve potansiyelin mevcut olduğunu itiraf ettik ve biz 5 milyar doların bizim için sınır olmayacağı hakkında fikir mutabakatına vardık” diye konuştu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Çağdaş tehdit ve tehlikelerle mücadelede iş birliğimizi daha da pekiştirmek gerektiğini vurguladık. Keza biz Afganistan’da barış ve istikrara ulaşması konusunda kapsamlı fikir teatisinde bulunduk. Söz konusu ülkede önemli altyapı ve sosyal projelerin gerçekleştirilmesi ülkelerimizin ortak çıkarlarına tam olarak uymakta olduğunun altını çizdik” ifadelerini kullandı.

Bilim, marifet ve kültür alanındaki ortaklığın pekiştirilmesinde yarın açılacak Millet Kütüphanesi ile Özbekistan’ın kütüphane bilgi merkezleri arasında yakın iş birliğinin tesis edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne uluslararası platformda saygı ve itibarı giderek artmakta olan ülke, bize güvenilir ve önemli ortak olarak ayrıca itiraf ediyoruz. Kardeş halklarımızın kalkınması, barış ve refah tesisi yolundaki geleneksel dostluk, gelecek vaat eden iş birliğini yeni aşamaya yükseltmek için tüm olanaklarımızı seferber etmeye hazırız” dedi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Yüksek Düzeyli Stratejik Ortaklık Konseyi’nin olağan toplantısını yapmak üzere Özbekistan’a davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, basın toplantısı öncesinde ortak bildiri imzaladı. Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, resmî akşam yemeğine geçti.

Enerji petrol medya Ceo – Mehmet Ali setencioğlu,

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Video

HABERLER

Takvim

Şubat 2020
P S Ç P C C P
« Oca   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

REKLAMLAR

HABER BURDA