DÜNYA GÜNCEL İYİ Kİ VARSIN TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için Türkiye’de bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmî törenle karşılandı.

Her iki ülke millî marşlarının çalınmasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy tören kıtasını selamladı. Basın mensuplarına tokalaşarak görüntü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, baş başa ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.,

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi

“Soydaşlarımızın tarihî ana vatanları Kırım’daki hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimizdir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kırım Tatarı kardeşlerimiz Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihî ve insani bağların önemli bir unsurudur. Soydaşlarımızın tarihî ana vatanları Kırım’daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin korunması, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Zelenskiy’i kısa süre önce yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde elde ettiği başarıdan dolayı tebrik etti.

“TÜRKİYE, KIRIM’IN YASA DIŞI İLHAKINI TANIMAYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’in kritik bir dönemde çok önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret ederek, “Zatı devletlerine Ukrayna halkına hizmet yolunda başarılar diliyorum. 2011 yılında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey kurduk ve ilişkilerimizi stratejik ortak seviyesine yükselttik. Ülke genelinde devam eden reform sürecinin Sayın Devlet Başkanı’nın liderliğinde yeni bir ivme kazanacağına inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerimizde Sayın Zelenskiy’e Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dâhil toprak birliğini ve siyasi birliğini desteklemeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ettim. Türkiye, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Kırım Tatarı kardeşlerimiz Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihî ve insani bağların önemli bir unsurudur. Soydaşlarımızın tarihî ana vatanları Kırım’daki varlıklarının devamı, kimliklerinin ve kültürlerinin koruması temel hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınması önceliğimiz olmayı sürdürecektir” diye konuştu.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’taki çatışmaların da en kısa sürede sona ermesini temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sorunun uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temelinde barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğine inandığını ifade etti.

Minsk sürecini desteklediklerini ve AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’na da Türkiye’nin desteğinin tam olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef dün Donbass’ta ateşkesin ihlal edildiğini, açılan ateş sorucu 4 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Ben bir kez daha buradan Sayın Devlet Başkanı’nın şahsında dost Ukrayna halkına taziyelerimizi ifade ediyorum” dedi.

“SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİNİ NETİCELENDİRMENİN VAKTİ GELMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke ilişkilerini her yönüyle ele aldıklarını anlatarak, şöyle devam etti: “İkili ekonomik ve ticari ilişkilerimizi geliştirme yönünde atacağımız adımları gözden geçirdik. Ülkelerimiz arasında uzun yıllardır devam eden serbest ticaret anlaşması müzakerelerini artık neticelendirmenin vakti gelmiştir. 2018 ticaret hacmi 4 milyar dolar civarındaydı, kendimize yeni bir hedef belirledik 10 milyar dolar. Türkiye ve Ukrayna 10 milyar dolar hedefini yakalayabilir mi? Bana göre yakalar ve Sayın Başkan da aynı kanaati paylaşıyor. Karşılıklı yapabileceğimiz birçok yatırımlar ve atacağımız adımlar var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl bir milyon 300 bin Ukraynalı turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini, bunun da halklar arasındaki ilişkilerin ne denli geliştiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

“FETÖ İLE MÜCADELEDE UKRAYNA MAKAMLARININ ALDIĞI TEDBİRLERİ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile altyapı ve üstyapı yatırımları konusundaki çalışmaların hızlandırılmasında mutabık kaldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerimizin bir diğer önemli başlığı; güvenlik alanında iş birliği ve FETÖ ile mücadele olmuştur. Bu kapsamda Ukrayna makamlarının bugüne kadar aldığı tedbirleri takdirle karşılıyoruz. Özellikle Maarif Vakfımızın, Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığı ile müşterek atabileceği çok çok önemli adımlar olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKİY: “UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDAKİ DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de görüşmelerde Donbass’taki savaş, Kırım meselesi ve diğer konuları ele aldıklarını belirtti. Türkiye ile olan ilişkilerine büyük önem verdiklerine işaret eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy şöyle konuştu: “Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki değişmeyen destekleriniz için teşekkür etmek istiyorum. Rusya tarafından yapılan Kırım işgalini, her şeyi olduğu gibi isimlendirme cesaretiniz için teşekkür ediyorum. Ukrayna uluslararası ortaklarıyla beraber, Donbass’ta barışın özellikle diplomatik yollarla tesisi için elinden geleni yapmaya devam etmekte. Kırım Ukrayna’dır ve Rusya’nın uluslararası hukuka saygı duymasını sağlayacak, bölgeye barış ve istikrarı dönmesini sağlayacak aynı zamanda Kırım Tatar halkının hak ve özgürlüklerini koruyacak ve Kremlin’in siyasi tutukluları serbest bırakacak ortak bir yol bulacağımızdan eminim.”

“Ukrayna ve Türkiye gayretlerini birleştirirse Karadeniz bölgesindeki ve Kırım’daki durumu olumlu yöne değiştirebilir” diyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, iki ülke arasındaki 4 milyar dolar tutarındaki ticaret hacminin ülkelerin potansiyelini yansıtmadığını, bu rakamı artıracak ortak projeler ve ikili ticaret unsurlarının bulunduğunu söyledi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin Rusya’da tutuklu bulunan iki denizcinin ailesinden aldığı bileklikleri kolunda taşıdığını hatırlatması üzerine, “Eğer her gelen bilekliği takarsak, bilekte takacak yer de bulmayacağız. Çünkü bilekleri takmayı gerektirecek çok hadiseler yaşıyoruz. Kerç Boğazından tut, Filistin’de Myanmar’da dünyanın dört bir köşesinde ne yazık ki hep bu çileleri görüyoruz” şeklinde konuştu.

Siyasetçilerin buna son vermenin gayreti içinde olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Kırım Tatarları meselesinde yıllar yılı hep bu işin karşısında olduğumuzu söylememize rağmen herhangi bir netice ne yazık ki burada alamadık. Ama ümitsiz olmayacağız. Mücadelemize yine devam edeceğiz. Temenni ederim ki bir gün bunu başaracağız. Ben inanıyorum ki Sayın Zelenskiy de bu konuda ümitsiz değil” ifadelerini kullandı.

“AMERİKALILARLA BİRLİKTE BİR HAREKÂT MERKEZİ KURULMASININ KARARI VERİLDİ”

Millî Savunma Bakanlığı ile ABD heyeti arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 günlük bir görüşme periyodu oldu. Bu görüşmeler gerçekten olumlu bir istikamette devam etti. Bu görüşmeler yine devam edecek ancak şimdi bir adım atılıyor. Tarih vermeyeceğim, şimdi Amerikalılarla birlikte bir harekât merkezinin kurulmasının kararı verildi. Bu harekât merkezini kurmak suretiyle buradaki süreç başlatılacaktır” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, atılacak adımın ABD ile birlikte atıldığını belirterek, “Burada aslolan Fırat’ın doğusunda bu adımın atılması meselesiydi. Bu da şimdi Amerikalılarla birlikte gerçekleştiriliyor” dedi.

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy huzurunda, Türkiye Uzay Ajansı ile Ukrayna Devlet Uzay Ajansı arasında “Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Keşfi ve Kullanımında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Zaptı”, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha Ukrayna Büyükelçisi tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy onuruna resmî akşam yemeği verdi.

Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu,

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Video

HABERLER

Takvim

Ağustos 2019
P S Ç P C C P
« Tem   Eyl »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

REKLAMLAR

HABER BURDA