DÜNYA EKONOMİ GÜNCEL TÜRKİYE

Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli Işık Göründü Töreni’nde konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Tüneli’nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirterek, “Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun.” dedi.

Yıldırım, Ovit Dağı’nda düzenlenen “Ovit Tüneli Işık Göründü Töreni’nde yaptığı konuşmada, Ovit Dağı’nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, bugün 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini söyledi.

Kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki büyük eserde ışığı göreceklerini ifade eden Yıldırım, “Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye’de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı kasım ayı gelince kapanır, bir daha mayıs, hazirana kadar geçit vermez. 14 yıldır dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz . Yetmedi, dünyanın bir ucundan bir ucuna uçuyoruz. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız. Yeter ki siz mutlu olun, yeter ki hasret bitsin, yeter ki sizlerin yüzü gülsün.” diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye’nin geleceğini inşa etmek adına hayata geçirilen projelerin en anlamlarından birinin de bu tünel olduğunu belirtti.

Tünelin temelinin 2012 yılında “Milletin Adamı” Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde atıldığını anımsatan Yıldırım, “Cumhurbaşkanımız dedi ki, ‘130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya’yı bir araya getirelim. Potomya’yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın konuşmasında “Tünelimiz 2018 yılında bitecek.” dediğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, “2018’de bitecek olur mu, 2018’i bekler misiniz? Bakın, buradan müteahhitlere, yüklenicilere ve Bakanımıza açıkça söylüyorum. Bu tünel, 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı, çalışmanızı yapın. Bir an önce artık bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin, milletimiz birbiriyle buluşsun, kardeşliğimiz daim olsun.” değerlendirmesinde bulundu

Yıldırım, projenin toplam uzunluğunun 17,5 kilometreyi bulduğunu, 14 kilometresi gidiş, 14 kilometresi geliş olmak üzere iki tünelin olduğunu, projede sadece iki tünelin olmadığını, kar ve çığ tünellerinin de bulunduğunu aktardı.

Başbakan Yıldırım, İyidere’ye doğru 9 tünel daha yapacaklarını, 34 kilometre yolun tamamını iki gidiş, iki geliş şeklinde inşa edeceklerini, Rize’den çıkan kişinin Erzurum’a hiç sollama yapmadan varacağını, İspir’in fasulyesinin Rize’ye daha erken geleceğini ifade etti.

Yıldırım, Rize’nin yaylalarıyla Erzurum’un yaylalarının kardeş olduğunu belirterek, “Bu dağlarda teröre yer yok, tünele yer var. Bu dağlarda bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var.” diye konuştu.

Ayder yaylasıyla Ovit yaylasını bağladıklarını, Doğu Anadolu ile Karadeniz’in kardeşlik bağlarını artırdıklarını, tünel hizmete girdiğinde hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edileceğini anlatan Başbakan Yıldırım, “Yılda, tam 35 trilyon tasarruf sağlayacağız. Tamamladığımızda bu Ovit Dağı Tüneli deyip geçmeyin, dünyanın ikinci büyük tüneli oluyor. Rize’ye de bu yakışır. Erzurum’a da bu yakışır. Türkiye’ye de bu yakışır.” ifadesini kullandı.

Kış geldiğinde bir yerden başka bir yere gitmenin ne kadar zor olduğunu bölge insanının iyi bildiğini aktaran Yıldırım, tüneller bittiğinde yaz, kış konforlu seyahat edileceğini belirtti.

Bu güzel günlerin ışığının bugün görüleceğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “Rizeli kardeşlerimizle Erzurumlu kardeşlerimize ne yaparsak, az olur. Helal olsun. Bu eserler sizlere helal olsun.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 65. hükümet olarak hedeflerinden birinin de bölünmüş yollarla Karadeniz’i Akdeniz’e, Güneydoğu’ya bağlamak olduğunu belirterek, bunun için Edirne’den Artvin’e kadar kuzey-güney koridorları üzerindeki yol çalışmalarının yüzde 90’ının tamamlandığını bildirdi.

Ovit tünelinin yanı sıra Kırık ve Dallıkavak tünellerinin de Erzurum tarafında yapılmaya devam edildiğini aktaran Yıldırım, 3 tünel projesi tamamlandığında Rize’den Erzurum’a mesafenin 33 kilometre daha kısalacağını kaydetti.

Başbakan Yıldırım, çalışmaları yürüten şirketlerin yöneticilerine de seslenerek, “Bu tünelde çalışan kahramanları unutmayın. Onları yılbaşında sevindirin.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yolun tamamı bittiğinde yakıt, zaman, vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak. Ayrıca Trabzon-Gümüşhane yolu üzerine de Zigana tünelleri yapıyoruz. İki tünel de oraya yapıyoruz. Onların uzunluğu da 14,5 kilometre, her biri Ovit kadar. Ovit’ten azıcık daha fazla. Havalimanını da yapıyoruz, havalimanınız da olacak. Havanızdan geçilmez o zaman. Rize ile Artvin arasına denizin üzerine güzel bir havaalanı yapıyoruz. İhalesini yaptık, hayırlı uğurlu olsun. Bu illerimizdeki üretim, Karadeniz’deki limanlara ulaşacak ve dış ticaretimiz daha da büyüyecek.”

VERDİĞİMİZ SÖZÜN GEREĞİNİ YERİNE GETİRİYORUZ

İyidere’ye büyük bir lojistik merkezi yapılacağını ayrıca Erzurum Palandöken’e yapılan lojistik merkezinin ilk etabının gelecek sene açılacağını bildiren Yıldırım, şunları söyledi:

“Bütün bağlantı yolları, tüneller, lojistik merkezleri, liman çalışmaları bittiğinde Erzurum’dan Rize’ye bölgeye yakışır bir ekonomi ve ticaret merkezi meydana gelecek. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getirmek, sizlerin hayat standardını yükseltmek için gece gündüz demeden aşkla şevkle çalışmaya devam ediyoruz. Biz, gelecekle ilgili hedeflerimizi her zaman sizin talepleriniz, sizin beklentilerinize göre yapıyoruz. Yola çıkarken, hem Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıları çözeceğiz hem de insanımızın yüzünü güldürecek ve bekledikleri bütün eserleri bütün hizmetleri yapacağımıza söz verdik. Çok şükür verdiğimiz sözün gereğini yerine getiriyoruz. Ovit’e söz verdik, şimdi de tünelin ışık görünme merasimini yapıyoruz.”

Geçmiş dönemlerde karayollarının ihmal edildiğini, yolların standartlarının düşük olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, hedeflerini buna göre belirlediklerini de vurguladı.

DÜNYADA YAPRAK KIPIRDAMIYOR, TÜRKİYE BUNLARI NASIL YAPIYOR?

Kendilerinden önce 80 yılda 6 bin kilometre bölünmüş yol yapılırken, 14 yılda 19 bin kilometre bölünmüş yol inşa edildiğini anımsatan Başbakan Binali Yıldırım, “İşte bu da AK Parti farkı, bu da Recep Tayyip Erdoğan farkı, sizin uşağınızın farkı.” dedi.

Başbakan Yıldırım, 29 havalimanı yaptıklarını, Rize ile bu sayının 30’a çıkacağını vurgulayarak, kendilerinden önce sadece 8 milyon vatandaşın uçağa binebilirken, geçen yıl 86 milyon vatandaşın uçakla seyahat ettiğini aktardı.

Yıldırım, İstanbul-İzmir otoyolunu, Osmangazi Köprüsü’nü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü otoyollarıyla beraber yaptıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim projem” dediği büyük projenin başlangıcını yakın zamanda gerçekleştireceklerini açıklayan Yıldırım, “Nedir o? Kanal İstanbul. Kanal İstanbul ile Türkiye, dünyanın en büyük projelerini yapan ülke olmaya devam edecek. Dünyanın en büyük havalimanını da İstanbul’a yapıyoruz.” dedi.

Başbakan Yıldırım, “Türkiye hakkında laf edenler, Türkiye hakkında ileri geri konuşanlar, niye yapıyorlar biliyor musunuz? Türkiye, hızlı tren, köprüler, Marmaray, Ovit Tüneli’ni, Zigana Tüneli’ni yapıyor. Dünyada yaprak kıpırdamıyor, Türkiye bunları nasıl yapıyor? Kıskançlıktan, hasetlikten ne yapacaklarını şaşırdılar. Kıskanmayın kardeşim, çalışın sizin de olsun.” diye konuştu.

Yıldırım, alandakilere, “Sizde bu aşk oldukça, siz Şirin biz Ferhat, dağları da deleriz, vadileri de geçeriz, size kavuşmak için her türlü engeli de ortadan kaldırırız.” diye seslendi.

Yolun medeniyet, medeniyetlerin buluşmasının, insanların, kültürlerin buluşması anlamına geldiğini anlatan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Güvenli yol, konforlu yol, hayat demektir. Son teknoloji ile yaptığımız tüneller, köprüler ve yollarla Anadolu’nun canına can katıyoruz. Hızlı ve konforlu üretim, yol dönemini başlatıyoruz. Hizmete aldığımız eserlerle ülkemizin bir uçtan bir uca çehresini değiştiriyoruz. Ovit Tüneli, Rize-Erzurum yolu ulaşımını daha da kolaylaştıracak, Rize’nin Erzurum’un, Trabzon’un Gümüşhane’nin, Erzincan’ın Anadolu ile Karadeniz’in ekonomisi daha da büyüyecek, turizmi daha da gelişecek, ticaret daha da artacaktır.”

SÖZÜMÜZ SÖZ

Başbakan Yıldırım, vatandaşların bir konuda görüşünü almak istediğini bildirerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz bir süreden beri anayasa değişikliği var gündemde. Anayasayı değiştirmek için bütün partiler söz verdiler. Seçimlerde söz verdiler, ama seçimden sonra maalesef her biri bir tarafa çekti. Ama biz diyoruz ki ‘Biz AK Partiyiz. Söz verirsek yaparız, yapamayacağımızın da sözünü vermeyiz’. Sözümüz söz. Anayasa değişikliğini de yapacağız, başkanımızı da seçeceğiz. Hazır mısınız?

Ovit Dağı’ndan Türkiye’ye selam olsun, 79 milyona selam olsun. Ovit Dağı’ndan Türkiye düşmanları da şunu iyi bilsin ki, yolları böleriz, ülkeyi böldürtmeyiz, ekmeğimizi böleriz, vatanı, milleti böldürtmeyiz. Terörü, DEAŞ’ını, PKK’sını, DHKP-C’sini, FETÖ’sünü hepsinin topunu, alayını yok etmek boynumuzun borcudur. Milletimizin birliğini, kardeşliğini daim etmek bizim en önemli görevimizdir.”

Başbakan Yıldırım, tünelin yapımında emeği geçen yüklenici firmaya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a, eski Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan ve arkadaşlarına, şimdiki genel müdür İsmail Kartal ve çalışma arkadaşlarına, Trabzon, Erzurum bölge müdürlerine ve bütün karayolları çalışanlarına teşekkür etti.

Yıldırım, projeye inanan, her türlü desteği veren, yardımlarıyla yanlarında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkürlerini sundu.

Başbakan Yıldırım, alanda bulunan vatandaşlara şöyle seslendi:

“Bizleri hiç yanız bırakmadınız. 15 Temmuz gecesi, karanlığı aydınlığa çevirdiniz. Demokrasi nöbetleriyle Türkiye’de demokrasiyi daha da geliştirdiniz. Türkiye’ye sahip çıktınız. Göğsünü kurşunlara siper eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilere sağlık ve uzun ömürler diliyorum.”

Başbakan Binali Yıldırım, eserin Rize’ye, Erzurum’a, ülkeye ve millete hayırlı olmasını temenni etti.

Törenden notlar

Başbakan Yıldırım, tören alanındaki konuşmasının ardından beraberindeki bakanlarla tünele giderek, hazırlanan harita üzerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan bilgi aldı.

Daha sonra hazırlanan iş makinesini kullanan Yıldırım, son delme işlemini gerçekleştirmesinin ardından Ovit Tüneli’nde ilk ışık göründü.

Tünelin diğer tarafında bulunan işçiler, ellerinde Türk bayrağı ve alkışlarla Başbakan Yıldırım’ı karşıladı. İşçiler, Türk bayrağını Yıldırım’a takdim ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Fatih Şahin, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ile milletvekilleri katıldı.

basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-2 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-3 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-1 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-4 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-5basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-7 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-8 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-9 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-10 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-11basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-11 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-12 basbakan-binali-yildirim-ovit-tuneli-isik-gorundu-toreni-istanbulhaber-13

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Video

HABERLER

Takvim

Kasım 2016
P S Ç P C C P
« Eki   Ara »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

REKLAMLAR

HABER BURDA