DÜNYA EKONOMİ TÜRKİYE

Başbakan Yıldırım, BDDK ve SPK hizmet binalarının temel atma töreninde konuştu

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde konuştu.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Ümraniye’de bir finans merkezinin yapılması talimatını verdiğini ve buranın finans merkezi olarak belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti kadrolarının vatandaşın yüzünü güldürmek, hayatını kolaylaştırmak, sürekli hizmet yapmak, proje, iş üretmek, laf üstüne laf değil taş üstüne taş koymak gibi bir amacının bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, “Türkiye sevdalısı Cumhurbaşkanımız bu yola çıkarken bir şey söyledi: ‘Artık hiçbir şey eskisi olmayacak.’ 3 Kasım 2002’den beri Türkiye, kararlılıkla, emin adımlarla geleceğe, kutlu yürüyüşünü AK kadrolarla sürdürüyor, sürdürmeye devam edecek.” ifadesini kullandı.

İstanbul’a bir teşekkür borçlarının olduğunu belirten Yıldırım, “15 Temmuz… O geceyi hatırlayın. 15 Temmuz gecesi, İstanbul, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde alçak FETÖ örgütüne karşı millet meydanlara indi. Cumhurbaşkanımız ‘Gün bugün, inelim meydanlara bu alçaklara dersini verelim’ dedi, sizler de akın akın meydanlara indiniz. Bir an bile tereddüt etmediniz. 2. Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla sonuçlandırdınız ve bu alçaklara darbeyi vurdunuz. Allah sizden razı olsun. Millet adına sizlere teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

İstanbul’un tarihin en kadim, en görkemli şehirlerinden birisi olduğunu, bu merkezle İstanbul’un zenginliğine bir zenginlik daha kattıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bu merkez yapıldığında adeta küçük ölçekli bir şehir olacak. 50 bin çalışan, 30 bin gelen giden, gün içinde burada 80 bin kişi olacak. Bu ne demektir? Yeni iş yerleri olacak, yeni iş alanları olacak, gençlerimize iş imkanı olacak. İstanbul öyle bir şehir ki Napolyon, diyor ki, ‘Eğer dünya tek ülke olsaydı mutlaka başkenti İstanbul olurdu.’ Hangi şehirde, nasıl bir şehirde yaşadığımızı, hangi şehre mensup olduğumuzu anlayalım. İstanbul demek Türkiye demektir. İstanbul Türkiye’nin özetidir. Anadolu’nun her köşesinden, doğusundan, batısından, kuzeyinden, güneyinden bütün vatandaşlarımız, kardeşlerimiz İstanbul’a geldi, İstanbul’da mekan kurdu. Geleceğimizi, istikbalimizi bu şehirde inşa etmeye başladık. Şu topluluğa bakalım, her birimiz Anadolu’nun bir şehrinden geldik. Geldik İstanbul’da buluştuk, kardeş olduk, yoldaş olduk ve bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. İstanbul aynı zamanda Ortadoğu demek, Balkanlar demek, Afrika demek ve Orta Asya demek. İstanbul adeta doğuyla batının buluştuğu, medeniyetlerin bir araya geldiği bir dünya şehri.”

AK Parti hükümetleri olarak 2002’den bu tarafa pek çok yatırım yaptıklarını aktaran Yıldırım, “Sadece İstanbul’u söylüyorum, bakın İstanbul-İzmir Otoyolu. Osmangazi Köprüsü’nü açtık mı? Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açtık. Şimdi Bursa’dan İstanbul’a 1 saatte geliyor insanlar. Eskiden 1 saat feribot bekliyordu. 2018’de İzmir’e gitmek isterseniz İstanbul’dan 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Siz, sabah trafik olduğunda şuradan, Ümraniye’den, Ataşehir’den İstanbul’a 2 saatte gidebilir misiniz? Gidemezsiniz ama İzmir’e 2 saat 50 dakikada gideceksiniz. Nereden nereye? Hayaldi gerçek oldu. Bu Osmangazi Köprüsü’nün hikayesini biliyorsunuz değil mi? 50 senedir o Körfeze bir köprü yapılacak, 5 sefer ihale oldu, her biri de iptal oldu, yapılmadı. En son depremi bahane ettiler ondan sonra proje rafa kalktı. Aynı şekilde Yavuz Sultan Selim Köprüsü, aynı şekilde Marmaray, aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanı, aynı şekilde İstanbul-Ankara hızlı treni. Tüm bu projeler 50 senedir siyasetin sakız gibi çiğnediği, her seçimde söz verip bir dahaki seçimde de gelip tekrar ettikleri projelerdi. Artık insanlar bunların yapılacağına güvenleri, inançları kalmamıştı.” şeklinde konuştu.

Kalabalıktan birinin “Sayın Başbakanım beceremediler” diye seslenmesi üzerine, Yıldırım, “Beceremedilerse bir beceren elbette ki vardır. AK Parti var. İyi ki AK Parti var. AK Parti hayalleri gerçeğe dönüştüren partidir. AK Parti Türkiye demektir. Türkiye demek AK Parti demektir.” ifadesini kullandı.

DÜNYADAKİ NAKİT PARA ARTK YENİ ADRESLER ARIYOR

Başbakan Yıldırım, Marmaray’ı bugüne değin 156 milyon yolcunun kullandığını anımsatarak, “Yetmedi. İstanbul-Ankara Hızlı Treni bitti, şimdi hizmet veriyor. Yetmedi Yavuz Sultan Selim, dünyanın en geniş asma köprüsü, üzerinden demir yolu da geçecek büyük proje bitti ve hizmete girdi mi? Evelallah. Şimdi kamyonlar, otobüsler, ağır araçlar, Fatih Sultan Selim Köprüsü’ne gelmiyor direkt Yavuz Sultan Selim’den ister Anadolu’ya ister Avrupa’ya gidiyor, şehir içi trafiğini rahatsız etmiyor. Bitti mi? Avrasya, Boğazın 106 metre altından geçen dünyanın denizin en derininden geçen projesi Avrasya da, hazır olun, 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle, İstanbulluların hizmetine geçecek. Sarayburnu’ndan gireceksiniz, Haydarpaşa’dan çıkacaksınız 2 dakika… ‘One minute’ var, bir de ‘two minutes’ var. ‘One minute’i Cumhurbaşkanımız söyledi, ‘two minutes’ ise Avrasya’dan 2 dakika.” dedi.

İstanbul Finans Merkezindeki projelerin vatandaş-devlet iş birliğiyle yapıldığını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Arazi veriliyor, müteahhit yapıyor bir kısmını BDDK’ya verecek ve diğer kurumlara verecek, bu şekilde, geri kalan kısmını da kendisi değerlendirecek, aynı şekilde hem para kazanacak hem de buradaki finans kuruluşlarının ihtiyacını görecek bir muazzam merkez ortaya çıkacak. Dolayısıyla kamunun bütçesinden de fazla bir kaynak harcanmayacak. Niye ihtiyaç var bu merkeze? Finansman, yani dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Niye? Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyorlar, 50 tane soru soruyorlar, ‘Bu parayı nereden aldın, nereden buldun, nasıl getirdin?’ İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyorlar. Onun için İstanbul, finansman için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Onun için buraya bu merkeze ihtiyaç var. Bunun kararını verdik. İnşallah bir iki sene içinde buralarda muazzam tesisler, binalar tamamlanacak ve Finans Merkezi çalışmaya devam edecek. Burada sadece bugün temelini attığımız BDDK’nın, SPK’nın yeri yok aynı zamanda başka kurumlar da var. Ben buradan çağrı yapıyorum. Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz, ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da tabii istediğimiz hızla projeler gerçekleşmeyecek. Bakın dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz.”

Yıldırım, yedi tepeli İstanbul’a 7 dev eser kazandırmayı vadettiklerini hatırlattı.

Söz konusu eserleri teker teker tamamladıklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

“Birincisi İstanbul-Ankara hızlı treni. Bitti mi? Bitti, hizmete girdi. Pendik’e kadar geldi. Pendik’le Kadıköy arası da önümüzdeki sene sonunda bitecek. İki, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları bitti, hizmete girdi. Üç, Marmaray bitti, çalışıyor. Dört, Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta hizmete açılıyor. Kaldı 3 tane. Birisi İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü. Osmangazi’den İznik’e kadar bitti. Hizmete girdi. Diğer birisi Kanal İstanbul. İnşallah kısa sürede başlayacak. Yedincisi dünyanın en büyük havalimanı, Yeni İstanbul Havalimanı. Bu projenin bedeli ne kadar biliyor musunuz? 35 katrilyon. 35 milyar. Ne anlama geliyor? Dünyadaki irili ufaklı birçok ülkenin bütçesinden daha büyük.”

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin çok büyük değişim geçirdiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“70 sente muhtaç olan, yazar kasası Başbakanlığa fırlatılan Türkiye’den tek başına 35 milyarlık yatırımı yapan, dünyanın en büyük havaalanını İstanbul’a kazandıran bir Türkiye’ye geldik. Bunu bu aziz millete borçluyuz. Sizlere borçluyuz. AK Parti kadrolarına borçluyuz. Bize bu fırsatı verdi, Rabbimize hamd ediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti, 14 yıla 50 yılda yapılamayan hizmetlerin kat kat fazlasını kazandırdı. Helali hoş olsun.”

İşlerinin bitmediğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, darbecileri yerle bir ettiklerini, bölücüleri de yerle bir edeceklerini vurguladı.

Bir işin daha kaldığını, ülkede istikrarın sürmesi gerektiğini aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

“İstikrar sürecek, Türkiye büyümeye devam edecek. Nasıl olacak? Başkanlık ile olacak. Şimdi biz diyoruz ki siyasi partilere, ‘Millete hepinizin sözü var. Bizim de sözümüz var, CHP’nin de MHP’nin de sözü var.’ Ne dedik? Her seçimde dedik ki ‘Yeni anayasayı yapacağız ve Türkiye’de istikrarı kalıcı hale getireceğiz.’ Bunun da yolu başkanlıktan geçiyor. Aksi halde, bakın 7 Haziran’da neler yaşadık. Hükümet kurulabildi mi? Kurulamadı. Eğer öyle devam etseydi, bugün Türkiye PKK ile FETÖ ile DEAŞ ile mücadele edebilir miydi? Allah’tan millet tehlikeyi gördü ve hemen kararını değiştirdi. Tekrar AK Parti’yi tek başına iş başına getirdiniz 1 Kasım’da. Böylece güçlü iktidarla ve siyasi istikrarla birçok sorunun üzerine cesaretle gidiyoruz.

Bu istikrarı kalıcı hale getirmek, zayıf iktidarlardan ülkeyi kurtarmak ve sürekli kalkınma, sürekli büyüme, milli birlik ve kardeşliği kuvvetlendirmek için başkanlık sistemine ihtiyaç var. Gelin meclisten bu anayasayı geçirelim, kararı millete bırakalım. Millet ne diyorsa o. Biz ‘Başkanlık diyoruz. Biz ‘Başkanlık Türkiye için gereklidir’ diyoruz. Başkanlıkta güçlü siyasi irade var, başkanlıkta tek başına istikrar var, başkanlıkta Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliği var. Eğer siz başkanlık değil de başka bir model öneriyorsanız, buyurun ikisini de soralım millete, milletin verdiği kararın başımızın, gözümüzün üzerinde yeri vardır.”

Başbakan Yıldırım, “Ataşehir sizlerle gurur duyuyor” sloganı üzerine, “Biz de sizlerle gurur duyuyoruz. Ataşehir, Ümraniye, biz sizlerle gurur duyuyoruz, İstanbul ile Türkiye ile gurur duyuyoruz.” dedi.

Memleket ve millet için güzel hizmetlerin temelini attıklarını belirten Yıldırım, bu temellerin yükselerek dev eserlere dönüşeceğini ve gençlere gelecek hazırlayacağını ifade etti.

Konuşması atılan sloganlarla sık sık bölünen Yıldırım, bunun üzerine, “Siz biraz bağırın ben hanımlarla sohbet edeyim. Siz yalnız mı zannettiniz? Bak bu tarafı görüyorsunuz.” ifadesini kullandı.

EN BÜYÜK FİKİR CUMHURBAŞKANIMIZIN

Yıldırım, temeli atılacak İstanbul Finans Merkezinin bu hale gelmesinde emeği geçen birçok kuruluş olduğunu kaydederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“En büyük fikir Sayın Cumhurbaşkanımızın. Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. İlgili bakanlar, Orta Vadeli Plan’da, kalkınma planlarında buranın finans merkezi olması için yoğun çalışma yaptılar, kararlar aldılar. Yüklenicilere teşekkür ediyoruz, YDA ve TOKİ’ye ve burada merkez kurmaya karar veren BDDK, SPK gibi önemli kuruluşlarımız var, onlara teşekkür ediyoruz. Ümraniye Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz, Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ama en büyük teşekkür sizlere, değerli yol arkadaşlarımıza. Bu güzel günde, bu temel atmada, bizleri yalnız bırakmadınız. Bu tatil gününde koşa koşa geldiniz her zaman yaptığınız gibi. Bu eserin ülkemize, İstanbulumuza, geleceğimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun.”

Programa, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, TOKİ Başkanı Ergün Turan, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın yanı sıra AK Parti’nin İstanbul milletvekilleri, iş ve finans dünyasından birçok isim katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım, temel atma töreninden sonra projede çalışacak işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi

basbakan-binali-yildirim-bddk-spk-hizmet-binalarinin-temel-atma-toreni-turkiyeistanbul-haber-gazetesi-1 basbakan-binali-yildirim-bddk-spk-hizmet-binalarinin-temel-atma-toreni-turkiyeistanbul-haber-gazetesi-2 basbakan-binali-yildirim-bddk-spk-hizmet-binalarinin-temel-atma-toreni-turkiyeistanbul-haber-gazetesi-3 basbakan-binali-yildirim-bddk-spk-hizmet-binalarinin-temel-atma-toreni-turkiyeankarahaber-gazetesi-4 basbakan-binali-yildirim-bddk-spk-hizmet-binalarinin-temel-atma-toreni-turkiyeankarahaber-gazetesi-5

Millet eğilmez Türkiye yenilmez

Video

HABERLER

Takvim

Ekim 2016
P S Ç P C C P
« Eyl   Kas »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

REKLAMLAR

HABER BURDA